Ilość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 2 h
SKŁADNIKI
Ciasto:
Dodatkowo:
*ilość mąki zależy od twarogu. Niektóre mają więcej serwatki, niektóre są bardziej suche.
WYKONANIE:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotuj rozczyn. Drożdże, łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko wymieszaj w miseczce. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
Twaróg umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką, aksamitną konsystencję, tak jak na serek kanapkowy. W misie miksera umieść miękkie masło, dodaj cukier i ucieraj na jasną, puszystą masę. Dodaj żółtka, jaja i kontynuuj miksowanie. Dodaj ser i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach miksera. Do czystej miski miksera przesiej mąkę, dodaj sól, masę twarogową, rozczyn i spirytus. Wyrabiaj ciasto w mikserze. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Ciasto finalnie powinny być luźne. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj przez ok 2 - 3 minuty, aby “odgazować” ciasto. Rozpłaszcz ciasto na placek na grubość 2 cm. Najlepiej wałkiem. Wykrawaj szklanką lub ringiem o średnicy 6 – 6,5 cm kółka. Układaj je na stolnicy oprószonej mąką w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 min. 15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej smalec/olej do temperatury 175 stopni. Przygotuj talerze wyłożone papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 5 pączków, aby zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Smaż ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Pączki wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i umieść na papierowych ręcznikach. Od razu nadziewaj marmoladą. Delikatnie wystudzone posyp cukrem pudrem.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!