Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pączki serowe na drożdżach

Ilość porcji: ok. 20 sztuk

Czas przygotowania: 2 h

 

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 400 - 450 g mąki pszennej*
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 65 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • 600 g marmolady o smaku różanym
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

 

*ilość mąki zależy od twarogu. Niektóre mają więcej serwatki, niektóre są bardziej suche.

WYKONANIE:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotuj rozczyn. Drożdże, łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko wymieszaj w miseczce. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.

Twaróg umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką, aksamitną konsystencję, tak jak na serek kanapkowy. W misie miksera umieść miękkie masło, dodaj cukier i ucieraj na jasną, puszystą masę. Dodaj żółtka, jaja i kontynuuj miksowanie. Dodaj ser i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach miksera. Do czystej miski miksera przesiej mąkę, dodaj sól, masę twarogową, rozczyn  i spirytus. Wyrabiaj ciasto w mikserze. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Ciasto finalnie powinny być luźne. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj przez ok 2 - 3 minuty, aby “odgazować” ciasto. Rozpłaszcz ciasto na placek na grubość 2 cm. Najlepiej wałkiem. Wykrawaj szklanką lub ringiem o średnicy 6 – 6,5 cm kółka. Układaj je na stolnicy oprószonej mąką w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 min. 15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej smalec/olej do temperatury 175 stopni. Przygotuj talerze wyłożone papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 5 pączków, aby zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Smaż ok. 2 - 3 minuty z każdej strony. Pączki wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i umieść na papierowych ręcznikach. Od razu nadziewaj marmoladą. Delikatnie wystudzone posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!