Liczba porcji: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: 45 min + czas na schłodzenie ciasta 45 min.
Ciasto:
Nadzienie makowe:
Nadzienie makowe:
Żurawinę pokrój na mniejsze kawałki i zalej rumem do pokrycia. Odstaw na 5 godzin. Następnie odcedź, dodaj do masy makowej i wymieszaj.
Ciasto:
Mąkę przesiej z cukrem do miski. Dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło, skórkę otartą z cytryny i zagnieć do otrzymania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 45 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wycinaj kółka o średnicy 8 cm oraz małe gwiazdki. Formę do muffinek wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. W każdą foremkę lekko wciśnij kółko z ciasta. Nałóż czubatą łyżeczkę nadzienia, posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i na górze umieść gwiazdkę.
Piecz około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzone babeczki posyp cukrem pudrem.