Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 12 porcji
Biszkopt kakaowy
Masa serowa
Krem cytrynowy
Beza włoska
Dodatkowo
Biszkopt kakaowy
Dno formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz, wywijając papier na zewnątrz.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z kakao. Składniki suche przesiej do misy z ubitymi jajkami i delikatnie wymieszaj. Masę delikatnie przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 15-20 min lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Masa serowa
Piekarnik nagrzej do 175ºC. Do misy miksera włóż ser twarogowy, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wbijaj kolejno jajka, miksując na średnich obrotach miksera przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksuj ze śmietaną, aż składniki się połączą. Masę delikatnie wylej na biszkopt, wyrównaj powierzchnię i ustaw na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz przez 1 h–1 h 15 min, aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy). Sernik wyjmuj stopniowo z piekarnika. Po wystudzeniu wstaw do lodówki. W trakcie pieczenia sernika przygotuj krem cytrynowy.
Krem cytrynowy
W małym garnuszku roztrzep rózgą kuchenną jajko, żółtko oraz cukier. Dodaj masło, skórkę oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż się zagotuje i będzie gęsty. Przecedź krem przez sitko do miseczki i odstaw do przestudzenia. Na wierzchu schłodzonego sernika rozsmaruj krem cytrynowy (może być delikatnie ciepły). Wstaw do lodówki.
Beza włoska
Do misy miksera wlej białka.
W małym garnuszku umieść 130 g cukru oraz wodę. Wymieszaj i postaw na palniku. Gotuj na średniej mocy palnika, nie mieszając, do uzyskania temperatury 118ºC.
Podczas gdy syrop się gotuje i powoli osiąga 90 stopni, ubij białka, stopniowo dodając 20 g cukru. Do bezy cienką strużką wlewaj syrop cukrowy, miksując na maksymalnych obrotach miksera. Miksuj ok. 5–6 minut tak, aby beza była całkowicie wystudzona oraz sztywna i błyszcząca.
Bezę umieść w rękawie cukierniczym i udekoruj wierzch sernika. Możesz wyłożyć bezę również łyżką, tworząc finezyjne fale. Opal bezę palnikiem cukierniczym, udekoruj herbatnikami i kawałkami plastrów pomarańczy.