Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sernik z marakują

Ilość porcji: 20 porcji

Czas przygotowania: 3 h

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 75 g masła, roztopionego
  • 800 g twarogu półtłustego
  • 190 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 żółtka

Curd marakujowy:

  • 50 g jajek
  • 30 g żółtek
  • 80 g puree z marakui
  • 40 g cukru
  • 60 g masła

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. Formę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Tylko spód. Ciasteczka zmiel, wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nim dno tortownicy.

Masa serowa: Do miski dodaj twaróg, cukier, i jajka. Zblenduj na gładko. Dodaj żółtka, zblenduj. Gotową masę serową wlej do formy. Włóż do piekarnika i piecz 1 h.

Curd: Puree, żóltka, jajka i cukier wymieszaj. Postaw miskę nad parę i podgrzewaj aż mieszanina osiągnie temperaturę 80 stopni C. Następnie zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia aż curd osiągnie 35 stopni C. Następnie zblenduj na gładko z miękkim masłem. Gotowy curd wyłóż na wystudzony sernik.

SMACZNEGO!