Orzechowe nadzienie:
Ciasto:
Wskazówka: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Nadzienie:
Mąkę i masło rozetrzyj w wysokim naczyniu, jak podczas przygotowywania ciasta kruchego. Dodaj cynamon, posiekane orzechy i syrop klonowy. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto:
Składniki suche – mąkę, sodę i proszek do pieczenia – przesiej i odstaw. Cukier zmiksuj z masłem do uzyskania puszyste masy. Dodawaj do niej po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz przesiane składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną. Wymieszaj delikatnie szpatułką, do połączenia składników.
Formę do babki z kominkiem, o średnicy 23 cm, wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną lub bułką tartą. Przełóż ponad połowę ciasta, następnie na jego środek wylej nadzienie orzechowe i przykryj pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 165° przez około 40–45 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem.