Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Piernikowe Choinki

Ilość porcji: 6-8 choinek

Czas przygotowania: 2 h

 

Składniki:

  • 100 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 400 g mąki pszennej
  • 80 g  cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody

Lukier Królewski:

  • 1 białko rozmiar M
  • ok. 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszaj. Masło roztop, połącz z miodem.  Gdy masa przestygnie, dodaj sypkie składniki oraz jajko. Wyrabiaj. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm (stolnicę podsypać mąką). Wykrawaj gwiazdki – przynajmniej 3 różnej wielkości. Ułoż na blasze i wstaw na 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piecz na złoty kolor.

Lukier: Cukier puder przesiej. Do miski wlej białko. Dodaj  sok z cytryny i cukier puder. Miksuj mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący.

Z upieczonych gwiazdek zrób choinki – sklejając je lukrem od największej do najmniejszej.

SMACZNEGO!