Liczba porcji: ok. 15
Czas przygotowania: 1,5 h
Ciasto:
Przełożenie:
Polewa czekoladowa:
Dodatkowo:
Zobacz też: PIERNIK Z KAWĄ I BAKALIAMI
Ciasto: W większym garnku roztop margarynę. Dodaj miód, powidła śliwkowe i przyprawę korzenną. Podgrzewaj na malutkim ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia.
Sodę rozpuść w mleku. Mąkę przesiej do margaryny z miodem. Wlej mleko z sodą, roztrzepane jajka i zmiksuj na gładkie ciasto. Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki (12 x 25cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 °C z funkcją grzania góra - dół około 45 - 50 minut. Piernik studź na kratce. Po całkowitym wystudzeniu, piernik przekrój wzdłuż na trzy części. Marcepan zagnieć i rozwałkuj na wielkość piernika. Przełóż ciasto w następującej kolejności: piernikowy blat, cienka warstwa powideł, marcepan, cienka warstwa powideł, drugi blat piernikowy, gruba warstwa powideł i ostatni blat piernikowy. Na koniec lekko dociśnij.
Przełożony piernik polej polewą: do garnuszka wlej śmietanę i wrzuć połamaną czekoladę. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Gdy polewa będzie lekko wystudzona polej nią piernik i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.