Liczba porcji: ok. 25 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 h
Do podania:
Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Rozetrzyj składniki, aż drożdże staną się płynne. Wlej 1/4 szklanki mleka i dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw ok. 15 minut.
Mąkę gryczaną przesiej do większej miski razem z mąką pszenną, cynamonem i solą. Dodaj pozostały cukier i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre: pozostałe mleko, żółtko i roztopione masło. Całość wlej do składników suchych, dodaj wyrośnięty rozczyn i wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Ciasto wykładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obu stron.
Gruszki pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj pokrojoną w kostkę pomarańczę, wyciśnij sok z cytryny i dodaj 2 - 3 łyżeczki miodu. Całość wymieszaj. Bliny podawaj na ciepło z owocami. Posyp je również nasionami sezamu.