Liczba porcji: 5 - 6 sztuk
Czas przygotowania:1,5 h
Arancini:
Farsz:
Dodatkowo:
Arancini: Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną drobno cebulę. Podsmaż przez chwilę i wsyp ryż. Kontynuuj smażenie przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlej połowę bulionu i gotuj do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlej pozostały bulion i gotuj od czasu do czasu do momentu wchłonięcia całego płynu. Dolej wino i ponownie gotuj do wchłonięcia płynu. Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia na ok. 2h.
Farsz: Przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż do odparowania wody. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię, odsączony groszek i wymieszaj. Farsz odstaw do wystudzenia.
Za pomocą łyżki nabieraj porcje ryżu i zwilżonymi dłońmi uformuj placek o grubości ok. 1 cm. Na środek nakładaj niewielki kawałek mozzarelli i farsz. Formuj kulki arancino, w razie potrzeby doklejając dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz. Arancini obtocz kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 2 minuty na złoty kolor. Gotowe arancini odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło.