Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 h
SKŁADNIKI
Brownie:
Masa serowa z dynią:
Wykonanie:
Na początku przygotuj purée z dyni. Aby otrzymać purée z dyni należy ją najpierw upiec (pokrojoną na kawałki) a następnie zmiksować za pomocą blendera na purée. Dynię pokrój razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuń pestki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kawałki dyni ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piec przez ok. 40 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź. Wyjmij łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée.
Masa serowa: Do misy miksera dodaj mascarpone, ricottę, jajka, cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Na koniec dodaj puree dyniowe i skórkę z pomarańczy. Zmiksuj do połączenia. Odstaw masę na czas przygotowania brownie.
Brownie: Masło i czekoladę rozpuść w rondelku. Jajka umieść w misie miksera, wsyp cukier i ubij na puch. Mieszaninę czekolady i masła wlewaj powoli do ubitych jajek cały czas mieszając na niskich obrotach miksera. Dodaj przesianą mąkę. Całość wymieszaj i przelej na blaszkę o wymiarach ok.: 30 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu łyżką wykładaj masę serową, wykałaczką zrób „esy floresy”. Brownie włóż do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piecz ok. 15 – 20 minut. Studź na kratce.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!