Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Babeczki do koszyczka

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 7-8 babeczek

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 150 ml mleka
  • 200g cukru
  • 420g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Margarynę ubij z cukrem na gładką masę. Do ubitej masy stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając. Zmniejsz obroty miksera i dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Foremki na babeczki o średnicy 12cm posmaruj za pomocą pędzelka roztopioną margaryną i obsyp foremkę mąką. Ciasto wyłóż do foremek. Piecz w nagrzanym piekarniku z funkcją góra-dół bez termoobiegu ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Wypieczone babeczki wystudź na kartce i udekoruj lukrem

Lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez grudek. Lukrem udekoruj wystudzone babeczki. Odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!