Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Muffiny kakaowe z kremem pomarańczowym

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h

 

Składniki:

Ciasto na muffiny:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g kakao
  • 150 g drobnego cukru
  • 170 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko

Krem pomarańczowy:

  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 450 g śmietany 36%

WYKONANIE:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do  suchych i wymieszaj drewnianą łyżką/szpatułką silikonową na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze  180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.

Krem:

Śmietanę przelej do garnka, dodaj serek mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Całość zmiksuj na gładki, gęsty krem. Gotowy przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wypieczone muffiny. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!