Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka budyniowe z konfiturą wiśniową

Ilość porcji: ok. 40 sztuk

Czas przygotowania: 45 min

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g budyniu waniliowego z cukrem
  • 150 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej

WYKONANIE:

Do miski przesiej mąkę, budyń, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniataj lub mieszaj mieszadłem mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajko i połącz ciasto w jednolitą kulę. Gotowe lekko spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Schładzaj ok. 45 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawaj foremką dowolne kształty i układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Studź na kratce. Wystudzone przekładaj konfiturą wiśniową.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!