Liczba porcji: ok. 16
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W pierwszej misce umieść: puree z dyni, 200 g maślanki, cukry, jajka oraz olej. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną na jednolitą masę (nie ubijaj mikserem!).
W drugiej misce wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Wymieszaj i całość przesiej do mokrych składników z cukrem. Wymieszaj tylko do połączenia.
Ciasto podziel na dwie, równe części. Do jednej z nich dolej 60 g maślanki i przesiej kakao. Wymieszaj tylko do połączenia.
Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na zmianę wykładaj po dwie łyżki ciasta dyniowego i czekoladowego. Następnie w cieście przeciągnij patyczkiem, by powstał efekt marmurka.
Piecz w temperaturze 170ºC z funkcją grzania góra - dół (bez termoobiegu), około 60 – 70 do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.