Ilość porcji: ok. 15
Czas przygotowania: 1 h
Polewa:
Jajka ubij z cukrem na gęsty, puszysty krem. Suche składniki (mąkę, cynamon, sodę, kakao, proszek do pieczenia) przesiej przez drobne sito. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki i płynne (olej wymieszany z mlekiem). Na koniec dodaj powidła. Piecz w 180 stopniach w keksówce (31cm x 12 cm) lub w formie kwadratowej (20cm x 20 cm) ok. 45 minut.
Polewa:
Cukier puder przesiej, żeby nie miał grudek. Masło roztop w garnku, dodaj do niego kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką, nie gotuj!. (Polewa może się zwarzyć). Jeśli się tak stanie dolej do polewy 1-2 łyżki wrzątku i podgrzewaj polewę na małej mocy palnika. Powinna się połączyć. Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodaj odrobinę mleka. Polej ciasto ciepłą polewą.
Zobacz też: PIERNIK Z KAWĄ I BAKALIAMI