Czas przygotowania: 1 h
Pomarańczę wyszoruj, sparz we wrzątku i zetrzyj z niej skórkę.
Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże i dodaj 1 łyżkę cukru. Mieszaj do momentu aż drożdże staną się płynne. Wlej niewielką ilość mleka, dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj aby nie było grudek. Rozczyn powinien mieć konsystencję rzadkiego jogurtu naturalnego. Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wymieszaj z puree dyniowym, jajkiem, masłem oraz skórką z pomarańczy.
Do misy miksera wsyp cynamon, sól oraz pozostałą mąkę z cukrem. Wlej mokre składniki. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp 2 - 3 łyżki mąki więcej. Ciasto odstaw do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Składniki na masę serową przełóż do miski i zmiksuj do połączenia.
Gotowe, wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 50 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj masą serową. Ciasto zawiń w roladę i przetnij nożem wzdłuż, nie nacinając jednego z końców. Otrzymane połówki zapleć ze sobą. Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Odstaw ponownie na około 15 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto piecz w temperaturze 180°C ok. 45 minut. Gotowe studź na kratce.