Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Oponki z ciasta parzonego

Czas: 45 min
Liczba porcji: ok. 15 szt.

SKŁADNIKI na oponki z ciasta parzonego 

  • 380 ml mleka 3,2%
  • 125g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150g mąki pszennej
  • 250g jajek (ok. 5 sztuk)

Dodatkowo:

  • cukier puder

Zobacz też: OPONKI SEROWE

PRZYGOTOWANIE

Mleko, masło, sól umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia. Wsyp przesianą mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty. Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Ustaw niskie obroty miksera i stopniowo dodawaj jajka.

Na początku dodaj 4 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia. Rozciągnięte między dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który od razu opada, jeśli tak się nie dzieje ciasto jest za gęste, trzeba dodać jeszcze trochę jajka. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o boku około 10 cm, posmaruj je olejem. Na każdy wyciśnij kółka ciasta o średnicy 6 – 7 cm. Olej rozgrzej w szerokim rondlu. Partiami wkładaj pączki papierem do góry, a po minucie go usuń. Smaż po 4 – 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Usmażone pączki wyjmij, odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.

Lukier: Do miski wrzuć białko jajka, dodaj cukier puder (najlepiej stopniowo) i zmiksuj. Miksuj, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Jeśli lukier zastygnie w naczyniu, to rozpuść go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i wymieszaj (wystarczy łyżką).

Zobacz też: OPONKI JOGURTOWE 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!