Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Halloweenowe babeczki z kremem czekoladowym

Ilość porcji: 8 

Czas przygotowania: 45 min

 

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g kakao
  • 160 g drobnego cukru
  • 190 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 1 jajko

Krem czekoladowy: 

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 4 ciastka z kremem waniliowym
  • biała masa cukrowa
  • czarna masa cukrowa

Babeczki:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do  suchych i wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze  180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.

Krem czekoladowy:

Śmietanę kremówkę podgrzej w garnuszku niemal do wrzenia. Zdejmij z palnika i zalej nią posiekane na drobne kawałki czekolady. Odstaw na 2 minuty. Następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wstaw do lodówki i schładzaj do momentu, aż krem będzie miał konsystencję gęstego budyniu. Przełóż do misy miksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu.  Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na babeczkach. Ciasteczka z kremem waniliowym oddziel od siebie i poukładaj na babeczkach z kremem. Z masy cukrowej wykonaj oczy i nogi pająka. 

SMACZNEGO!