Ilość porcji: 12-16
Czas przygotowania: 2 h
Spód:
Masa serowa:
Pomarańcze w syropie:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. Formę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wyłóż dwoma kawałkami folii aluminiowej tak, by jej brzegi wystawały poza tortownicę. (Chodzi o to, że masa jest rzadka i nie powinna wypłynąć z tortownicy). Ciasteczka zmiel, wymieszaj z masłem i wyłóż nimi dno tortownicy.
Masa serowa:
Ser, cukier puder, jajka i wydrążone ziarna z laski wanilii zmiksuj do czasu, aż powstanie nam gładka masa. Na koniec dodaj mąkę, zmiksuj. Masę serową wylej na spód z ciasteczek. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Sernik piecz 15 minut w 170 stopniach C, następnie obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz 1 h. Gotowy sernik studź na kratce.
Z cukru i wody przygotuj syrop, zagotuj. Do syropu dodaj plastry pomarańczy, gotuj przez 10 minut. Następnie wystudź. Gotowe plastry pomarańczy wyłóż na wystudzony sernik.