Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sernik

Ilość porcji: 20 

Czas przygotowania: 2 h

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 kg twarogu półtłustego, 3-krotnie zmielonego
  • 180 g cukru
  • 80 g budyniu śmietankowego, w proszku, bez cukru
  • 650 ml mleka
  • 100 ml oleju, np. słonecznikowego
  • 1/2 laski wanilii
  • Dodatkowo do białek 60 g cukru

WYKONANIE:

Białka oddziel od żółtek. Do misy miksera dodaj mielony twaróg, cukier, żółtka oraz wydrążone ziarenka laski wanilii. Zmiksuj do połączenia. Następnie wlej olej, mleko oraz proszek budyniowy. Zmiksuj do połączenia. Osobno ubij 3 białka na pianę i wmieszaj ją go masy serowej w 2-3 partiach. Gotową masę serową przełóż do tortownicy, spód wyłożony papierem do pieczenia. Średnica tortownicy 23 cm. Sernik piecz w 150 stopniach 50 min. Po tym czasie ubij pozostałe białka z 60 g cukru. Pianę rozsmaruj na wypieczonym serniku. Wstaw ponownie sernik do piekarnika do tej samej temperatury na 15 minut. Gotowy studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podawaj ze świeżymi owocami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!