Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka kruche pajęczyny

Ilość porcji: 25-30 ciasteczek

Czas przygotowania: 1,5 h 

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

WYKONANIE:

Mąkę pszenną wsyp to misy miksera. Następnie dodaj cukier puder oraz zimne masło. Ucieraj aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Następnie dodaję żółtka oraz wodę. Zmiksuj do połączenia. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na ok. 40 minut. Następnie wyjmij i rozwałkuj. Wycinaj za pomocą szklanki ciasteczka. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piecz 10 – 13 minut w temp. 180 stopni C. Studź na kratce.

Wystudzone ciasteczka zanurzamy w mlecznej czekoladzie, następnie na jeszcze nie zastygniętej czekoladzie za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij czy koła z białej czekolady. Wykałaczką przeciągnij aż powstanie pajęczy wzorek. Odstaw do zastygnięcia.

SMACZNEGO!