Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailSkładniki:
Cytrynowy curd:
Kruszonka:
Beza włoska:
WYKONANIE:
Cytrynowy curd.
W metalowej lub szklanej misce mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie umieszczamy miskę ze składnikami nad parą - np. na wysokim rondelku z gotującą się wodą, ale tak, by woda nie dotykała miski. Podgrzewamy do momentu, aż mieszanina osiągnie 80°C – wtedy zdejmujemy ją z palnika. Gdy temperatura curdu spadnie do 60°C, dodajemy do niego miękkie masło i całość blendujemy.
Kruszonka.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy je między palcami do uzyskania małych grudek ciasta. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160°C z funkcją góra – dół. Kruszonkę pieczemy przez około 10-13 minut. Można ją przemieszać co jakiś czas w trakcie pieczenia, aby się nie przypaliła. Gotowe ciasto studzimy na kratce.
Beza włoska.
Do małego garnuszka wsypujemy 125 g cukru, dolewamy 30 ml wody, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu do uzyskania temperatury 118°C. W międzyczasie umieszczamy białka w misie miksera. Gdy gotujący się syrop osiągnie ok. 110°C, zaczynamy ubijać białka w mikserze na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, 20 g cukru. Zdejmujemy z palnika garnuszek z syropem, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką, powoli wlewamy do misy syrop cukrowy. Miksujemy przez kolejne 6-10 minut, aż beza stanie się gęsta i lśniąca.
Przygotowujemy pucharki i na spód każdego wsypujemy trochę kruszonki, którą następnie pokrywamy warstwą curdu. Czynność powtarzamy raz jeszcze, tak aby pucharki były wypełnione do ¾ wysokości. Na wierzch deserów wyciskamy bezę przez rękaw cukierniczy i opalamy ją za pomocą palnika cukierniczego.
SMACZNEGO!
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie są niezwykle wszechstronne w kuchni. Można je jeść na surowo jako zdrową przekąskę, ale także używać jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Są doskonałe w sałatkach, gdzie dodają chrupkości i bogatego smaku. Orzechy te można również siekać i dodawać do pieczywa lub jogurtów, co daje im dodatkową teksturę i smak.
Jednym z popularnych zastosowań orzechów brazylijskich jest pieczenie - są one świetnym dodatkiem do ciast i ciasteczek, a ich unikalny, delikatnie słodki smak wzbogaca smak wypieków. Można je również użyć do produkcji domowego mleka orzechowego, które stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego mleka.
Orzechy brazylijskie są również świetne w smoothie, jako dodatek do musli lub granoli. W kuchni azjatyckiej często są używane jako dodatek do dania głównego, nadając potrawom zaskakujący, orzechowy smak. Są one również często używane w wegańskich i wegetariańskich przepisach, jako źródło białka i zdrowych tłuszczów. Bez względu na to, jak je użyjesz, orzechy brazylijskie zapewnią Ci nie tylko niezwykle smaczny dodatek do Twoich potraw, ale także mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdżowe z pomarańczowym twarożkiem
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik z kremem cytrynowym
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Placuszki bananowe
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Deser z kaszy jaglanej i kakao
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu ze śliwkami
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Ekspresowe mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z kremem czekoladowym i karmelizowanymi orzechami
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa. Przepis na świąteczne ciasto
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki z czekolady z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Babka mandarynkowa
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciastka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe pączki z jogurtu naturalnego
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Tiramisu truskawkowe z mascarpone
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort serce z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciastka nietoperze
Placuszki z dyni piżmowej
Halloweenowe babeczki czarownica
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami
Kruche ciasteczka na żółtkach
Sernik z cytrynowym curdem
Herbaciana babka z bakaliami
Koszyczki wielkanocne
Mazurek z bakaliami
Babka
Malinowe Cake Pops
Tarta z nadzieniem z serków waniliowych z malinami
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Ciasto bazyliowe z truskawkami
Ciasto szpinakowe z owocami
Ciasto kakaowe z cukinią
Szybka szarlotka
Ciasto dyniowe
Drożdżowy zawijaniec dyniowy
Rolada dyniowa z bitą śmietaną
Ciasteczka korzenne z marmoladą
Piernikowy tort bezowy z żurawiną
Ciasteczka z makiem i bezą
Piernik z powidłami
Sernik z pomarańczą
Drożdżowy zawijaniec dyniowy (1)
Pączki serowe z cytryną
Pączki różane z lukrem
Ciasteczka z wróżbą
Oponki serowe
Pączki z marmoladą różaną
Ciasteczka cytrynowe z kleikiem ryżowym
CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Bajaderki w czekoladzie
Rolada makowa
Angielskie bułeczki scones
Mini Pavlove z kremem cytrynowym
Ciasto czekoladowe z pieczonymi orzechami laskowymi
Walentynkowe brownie bez pieczenia
Sernik pomaranczowy 1
Pieczone pączki z mąki żytniej
Bułeczki z musem jabłkowym
Babka wielkanocna
Babeczki z mąki ryżowej z galaretką z mango
Sernik na zimno z herbatnikami i galaretka owocowa
Babeczki wielkanocne
Wielkanocne tartaletki z kajmakiem
Wielkanocne jajka z czekolady
Jaglany budyn z karobem
Mazurek
Tarta kokosowa z owocami
Clafoutis limonkowo-kokosowe
Sernik z tofu i kokosem
Bezglutenowy tort z pianką truskawkową
Czekoladowy shake lodowy z dżemem z nasionami chia
Drożdżówki z serem i malinami
Jogurtowe lody z nasionami chia
Granita arbuzowa
Bezglutenowa tarta z morelami i brzoskwiniami
Limonkowe tiramisu
Panna cotta na mleku kokosowym z borówkami
Tort jabłkowo-korzenny
Rogaliki z jabłkami
Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym
Ciasteczka pajęczyny na Halloween
Rogale na Świętego Marcina
Cytrusowy kompot z suszu
Zielony koktajl z gruszki, kiwi i melisy
Bułeczki wielkanocne
Jogurtowa panna cotta
Ciasto rabarbarowe
Sałatka z arbuzem i fetą
Jagodowe smoothie z lodami waniliowymi
Drożdżówki z malinami
Cynamonowe bezy z pieczonymi śliwkami
Ciastka francuskie z jabłkiem
Muffiny z gruszkami
Donaty Halloweenowe
Muffiny czekoladowe z kremem maślanym
Brownie z dynią
Ciasto dyniowo - marchewkowe
Chrupiące tosty francuskie ze śliwkowo - morelowymi powidłami
Ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady
Ciasteczka ze świąteczną posypką
Muffiny kakaowe z kremem pomarańczowym
Sernik pomarańczowy
Ciasteczka korzenne
Bezowe choinki
Ciasteczka księżyce z lukrem
Ptysie z kremem szampańskim
Pączki z nadzieniem serowym
Pączki serowe na drożdżach
Faworki
Brownie z migdałami
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Ciasteczka budyniowe z konfiturą wiśniową
Sernik
Kokosowy mazurek z malinami
Truskawki i rabarbar pod owsiana kruszonką
Ciastka owsiane z malinami
Ciasto kruche z malinami i budyniem
Knedle z morelami
Tarta z gruszką i serem pleśniowym
Szarlotka
Ciasteczka kruche pajęczyny
Brioszka dyniowa
Halloweenowe babeczki z kremem czekoladowym
Dyniowe latte
Cynamonowe ciasteczka
Keks świąteczny
Ciasteczka bałwanki
Piernikowe Choinki
Ciasteczka kawowe
Biszkoptowa rolada makowa
Deser owocowy z granolą i jogurtem wegańskim
Wegański mus czekoladowy z malinami
Mini pączki jogurtowe
Donaty różane
Pączki serowe
Tort pistacjowy z malinami
Pistacjowe tiramisu
Różany mazurek
Sernik z marakują
Babka kokosowa nadziewana ananasowym curdem
Drożdżowa babka wegańska
Czekolady sernik z owocowym musem
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Wegańskie ciasteczka z orzechami
Pieczone truskawki pod owsianą kruszonką
Dutch baby
Galaretka w arbuzie z owocami
Biszkopciki z owocami
Domowa czekolada
Gofry twarogowe
Semifreddo z porzeczkami
Sernik a'la snickers
Orkiszowe brownie z batatów
Drożdżówki cytrynowe z borówkami amerykańskimi
Morele i maliny pod orzechową kruszonką owsianą
Torcik ptysiowy mango-marakuja z malinami
Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką owsianą
Ciasto czekoladowe z herbatnikami i karmelem
Szarlotka z jabłkami
Domowe batoniki kokosowe
Chlebek bananowy
Tort orzechowy
Halloween ciastka kruche z ganachem
Ciastka rożki z jabłkami
Ciasto czekoladowe na Halloween
Gruszki pod kokosowo - owsianą kruszonką