Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wielkanocne jajka z czekolady

Ilość: ok. 10 porcji
Czas: 45 min

SKŁADNIKI

Lemon curd:

  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 25 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka masła

Krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego przynajmniej 24h w lodówce.
  • 2 łyżki erytrytolu

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady ze stewią Trapa
  • 8-10 baloników

PRZYGOTOWANIE

Krem:
Schłodzone mleczko kokosowe otwórz i przy pomocy łyżki wyjmij stałą część, pozostawiając wodę w puszce. Do kokosowego kremu dodaj cukier i ubij mikserem. Gotowy krem odstaw do lodówki.

Korpusy jajek:
Baloniki lekko nadmuchaj tak, aby wielkością przypominały jajko i je zawiąż. 100g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej do temperatury 45 stopni Celcjusza. Pozostałe 50g drobno posiekaj i dodaj do rozpuszczonej czekolady. Powoli, dokładniej wymieszaj, aby cała czekolada się rozpuściła. Jeśli tak się nie stało możesz ją zblendować. Kiedy czekolada już całkowicie się rozpuści, ponownie postaw ją na kąpieli wodnej (kilka sekund!) i podgrzej ją do temperatury 32 stopnie Celcjusza. Uwaga! Na tym etapie czekolady nie można przegrzać!

W zatemperowanej czekoladzie zanurz do połowy baloniki i wyciągnij z czekolady. Odstaw na papier do pieczenia i poczekaj, aż czekolada będzie zupełnie twarda.  Kiedy czekolada będzie już twarda, przebij balonik szpilką i delikatnie odklej go od korpusu jajka. Do środka jajek, wyłóż krem, a na wierzch nałóż łyżeczką niewielką ilość cytrynowego curdu. Gotowe jajeczka przechowuj w lodówce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!