Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Babka kakaowo - waniliowa

Liczba porcji: ok. 12

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml oleju
  • 120 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • ziarenka 1/2 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE

Jajka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Masa jajeczna powinna podwoić swoją objętość. Zmniejsz obroty miksera i dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawaj na przemian olej i wodę. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 1,5 łyżki kakao, a do drugiej 1,5 łyżki mąki i ziarenka wydrążone z połowy laski wanilii. Obie masy wymieszaj mikserem.

Foremkę do babki o średnicy ok. 21 cm - 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Formę wypełniaj ciastem na przemian, raz waniliową masą, raz kakaową. Wykonaj “esy floresy” przy pomocy wykałaczki i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym