Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny wyrastanie
Liczba porcji: 12
Nadzienie:
Ciasto: Drożdże wymieszaj z cukrem, do rozpuszczenia. Dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko, jajka, żółtko, sól i roztopione masło. Na koniec dodaj mąkę. Wyrób ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrób, podziel na 12 części. Z każdej uformuj kulę, spłaszcz, nałóż na środek nadzienie serowe i sklej. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach: 30 cm x 20 cm. Przykryj formę ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Buchty piecz w 180 stopniach C przez 30 minut.
Nadzienie serowe: W misce rozetrzyj twaróg z cukrem i jajkiem. Dodaj skórkę z cytryny.