Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto czekoladowo - dyniowe

Liczba porcji: ok. 16
Czas przygotowania:
1 godzina 30 minut

SKŁADNIKI

  • 310 g mąki pszennej
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g drobnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 360 g puree z dyni
  • 260 g maślanki
  • 2 jajka o rozmiarze M
  • 45 ml oleju rzepakowego
  • 40 g kakao

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W pierwszej misce umieść: puree z dyni, 200 g maślanki, cukry, jajka oraz olej. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną na jednolitą masę (nie ubijaj mikserem!).

W drugiej misce wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Wymieszaj i całość przesiej do mokrych składników z cukrem. Wymieszaj tylko do połączenia.

Ciasto podziel na dwie, równe części. Do jednej z nich dolej 60 g maślanki i przesiej kakao. Wymieszaj tylko do połączenia.

Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na zmianę wykładaj po dwie łyżki ciasta dyniowego i czekoladowego. Następnie w cieście przeciągnij patyczkiem, by powstał efekt marmurka.

Piecz w temperaturze 170ºC z funkcją grzania góra - dół (bez termoobiegu), około 60 – 70 do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!