Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Herbaciana babka z bakaliami

Liczba porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 
1 h 15 min

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 90 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki do bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 ml mleka
  • 220 ml mocnej, wystudzonej herbaty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 40 g daktyli Bakal Soft
  • 90 g suszonych fig Bakal Soft

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50 g śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

Daktyle i figi posiekaj na małe kawałki. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj.

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem na jasną masę. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez chwilkę. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do utartego masła suche składniki, wlewaj mleko z herbatą i miksuj nieprzerwanie na wolnych obrotach miksera. Wsyp bakalie, otartą skórkę z cytryny i wymieszaj szpatułką lub łyżką.

Masę wylej do natłuszczonej i obsypanej mąką okrągłej formy. Może być też keksówka o wymiarach ok. 34 x 11 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180’C ok. 45 - 50 minut, do tzw. “suchego patyczka”.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę połam na kawałki do miseczki. W rondelku z grubym dnem mocno podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Gorącą śmietanką zalej czekoladę i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej i polej babkę.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!