Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pieczone truskawki pod owsianą kruszonką

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

 

Składniki:

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 80 g cukru
  • 130 g masła, zimnego
  • szczypta soli
  • ok. 80 g płatków migdałowych

Owocowa warstwa:

  • ok. 400 g świeżych truskawek lub innych owoców
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Formę do zapiekania o średnicy 20 cm posmaruj niewielką ilością masła. Truskawki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Wyłóż na spód formy.

Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj płatki owsiane, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj kawałki zimnego masła i szybko posiekaj nożem ub wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Na koniec kruszonkę wymieszaj z płatkami migdałów. Na truskawki wysyp kruszonkę. Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia wierzchu.

SMACZNEGO!